Efficient microorganisms: a sustainable alternative in vegetable cultivation for family farmers in the Viçosa - MG region
DOI:
https://doi.org/10.21284/elo.v11i.14702Keywords:
Agroecology, Soil microbiology, Sustainability of family farmingAbstract
Family farming is known for production for self-consumption and constant use of the soil, which affects production. This problem can be circumvented by the use of sustainable techniques, such as Efficient Microorganisms (EMs). This work aimed to train farmers who grow vegetables in the municipality of Viçosa - MG in the use of EMs. The phases of the project included communication between farmers and students from the Federal University of Viçosa, a survey of the region where farmers grow crops and of possible areas for capturing EMs, availability of the produced EMs, controlled planting of vegetables, orientation for the production of EMs on rural properties, elaboration of a booklet and a tutorial video about the effects of EMs on plants. Farmers were skeptical about the results of using EMs, but microbiological and morphological analyses of the plants proved the effectiveness of EMs. The farmers showed interest in continuing the use of EMs.
Downloads
References
BONFIM, Filipe Pereira Giardini; HONÓRIO, Isabela Cristina Gomes; REIS, Iná Lima Reis; PEREIRA, Adalgisa de Jesus; SOUZA, Daniela Boanares de. Caderno dos microrganismos eficientes (EM): instruções práticas sobre uso ecológico e social do EM. Universidade Federal de Viçosa: Departamento de Fitotecnia, 32p, 2011.
CAETANO, Michel Iuri. Micro-organismos Eficientes (EM’s) na compostagem de palha de cana-de-açúcar e esterco bovino. 2014. 10 f. TCC (Graduação) - Curso de Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2014.
DOURADO, Emuriela da Rocha. Microrganismos eficientes (EM) no tratamento de sementes de milho. Dissertação. Universidade Federal de Viçosa. 2018.
GAZOLLA, Marcio; SCHNEIDER, Sergio. A produção da autonomia: os “papéis” do autoconsumo na reprodução social dos agricultores familiares. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, v. 15, n. 1, p. 83-122, abr. 2007.
GOMES, João Paulo Andrade; MOULIN, Monique Moreira; SOUZA, Maurício Novaes; SANTOS JÚNIOR, Alexandre Cristiano. Uso de microrganismos eficientes como alternativa para agricultura sustentável: um referencial teórico. Agroecologia: Métodos e Técnicas para uma Agricultura Sustentável - Volume 5, [S.L.], v. 5, n. 1, p. 340-355, fev. 2021. Editora Científica Digital. http://dx.doi.org/10.37885/210604968.
HOFFMANN, Ricardo Bezerra; MOREIRA, Évellyn Eunice Amorim; HOFFMANN, Graciele Simoneti da Silva; ARAÚJO, Norma Sueli Ferreira de. Efeito do manejo do solo no carbono da biomassa microbiana. Braz. J. Anim. Env. Res., Curitiba, v. 1, n. 1, p. 168-178, jul./set. 2018.
IBGE/SIDRA – Sistema IBGE de Recuperação Automática. Censo Agropecuário 2017: resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE, 2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censoagropecuario/censoagropecuario2017. Acesso em: 17 Out. 2022.
LACERDA, Waleska Portella de; VIEIRA, Edson Trajano. A Extensão Universitária e o desenvolvimento regional. In: III Congresso Internacional de ciência, tecnologia e desenvolvimento, Taubaté, 2014. Anais. Taubaté: 2014.
MITSUIKI, Cassio. Efeitos de sistemas de preparo de solo e do uso de Microrganismos Eficazes nas propriedades físicas do solo, produtividade e qualidade da batata. 98 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) – Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2006.
NILSSON, Måns; GRIGGS, Dave; VISBECK, Martin. Policy: map the interactions between sustainable development goals. Nature, [S.L.], v. 534, n. 7607, p. 320-322, jun. 2016. Springer Science and Business Media LLC. http://dx.doi.org/10.1038/534320a
NOGUEIRA, Maria das Dores Pimentel. Políticas de Extensão Universitária Brasileira. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2005.
OLIVEIRA, Willer Carlos de; BERTOLINI, Geysler Rogis Flor. Uma revisão sistemática sobre a contribuição das cooperativas para a sustentabilidade da agricultura familiar. Research, Society And Development, [S.L.], v. 11, n. 2, p. 1-15, 30 jan. 2022. Research, Society and Development. http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i2.26098.
ONU. BRASIL. Transformando nosso mundo: a agenda 2030 para o desenvolvimento sustentável, 2016. Disponível em http://www.itamaraty.gov.br/images/ed_desenvsust/Agenda2030-completo-site.pdf. Acesso em: 31 Ago. 2022.
PEATTIE, Ken. Towards Sustainability: the third age of green marketing. The Marketing Review, [S.L.], v. 2, n. 2, p. 129-146, 1 jun. 2001. Westburn Publishers. http://dx.doi.org/10.1362/1469347012569869.
SANTOS, Christiane Fernandes dos; SIQUEIRA, Elisabete Stradiotto; ARAÚJO, Iriane Teresa de; MAIA, Zildenice Matias Guedes. A agroecologia como perspectiva de sustentabilidade na agricultura familiar. Ambiente & Sociedade, [S.L.], v. 17, n. 2, p. 33-52, jun. 2014. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/s1414-753x2014000200004.
SILVA, Ageane Mota da; SANCHEZ, Sandra Barros. Intervenção educativa: impactos sobre as práticas agrícolas de uma comunidade de horticultores no extremo oeste da Amazônia. Journal of Basic Education, Techinical and Technological. v. 4, n. 1, p. 164-181, jul. 2017.
SILVA, Wagner Pires da. Extensão Universitária: um conceito em Construção. Revista Extensão & Sociedade, [S.L.], v. 11, n. 2, p. 31-32, 10 nov. 2020. Universidade Federal do Rio Grande do Norte - UFRN. http://dx.doi.org/10.21680/2178-6054.2020v11n2id22491.
SMITH, Lisa Catherine; HADDAD, Lawrence. Reducing Child Undernutrition: past drivers and priorities for the post-mdg era. World Development, [S.L.], v. 68, p. 180-204, abr. 2015. Elsevier BV. http://dx.doi.org/10.1016/j.worlddev.2014.11.014.
SUESCUN, Lilian Mariela; MORAIS, Silvilene; REIS, Maria Amelia; SCHEINER, Tereza Cristina. Qual o discurso privilegiado nos jardins botânicos? Tensões e aproximações entre linguagem científica e linguagem leiga. Museologia e Patrimônio, Rio de Janeiro, v. 5, n. 1, p. 3-27, jun. 2012.
VALADÃO, William Barbosa; SOUSA, Júnia Marise Matos de. O PNAE em Viçosa-MG: reflexões sobre a interface entre a produção e comercialização de alimentos advindos da agricultura familiar e a agroecologia. In: VI CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE AGROECOLOGIA; X CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA; V SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DO DISTRITO FEDERAL E ENTORNO, 6., 2017, Brasilia. Anais do VI CLAA, X CBA e V SEMDF. Brasilia: Aba - Agroecologia, 2018. v. 13, p. 1-6.
VIERA-ARROYO, Willian Fernando. Rol de los microorganismos benéficos en la Agricultura Sustentable. Journal Of The Selva Andina Biosphere, [S.L.], v. 8, n. 2, p. 67-68, 1 nov. 2020. Selva Andina Research Society. http://dx.doi.org/10.36610/j.jsab.2020.080200067.
WEBER, Josiane; SILVA, Tania Nunes da. A Produção Orgânica no Brasil sob a Ótica do Desenvolvimento Sustentável. Desenvolvimento em Questão, [S.L.], v. 19, n. 54, p. 164-184, 16 mar. 2021. Editora Unijui. http://dx.doi.org/10.21527/2237-6453.2021.54.164-184.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
A. Authors grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License which allows the sharing of work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
B. Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g. publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
C. The journal holds the right to make format, orthographic and grammatical changes in the article to ensure the language standards, respecting the author’s style as well.
D. The opinions expressed by the authors are of their exclusive responsibility.