NUTRITIONAL QUALITY OF COMMERCIAL SWINE DIETS AT EACH PRODUCTION PHASE
DOI:
https://doi.org/10.21206/rbas.v5i1.244Resumen
The knowledge of the chemical-bromatological composition of the pig diets provides decision-making for the obtaining of the maximum production performance of the animals. Therefore, the nutritional quality of commercial swine diets in each production stage was evaluated. Six different commercial diets used in IF Southeast MG, Rio Pomba Campus (Federal Institute Southeast MG, Rio Pomba) were collected, the analyses of moisture, mineral matter, crude protein, total phosphorus and water activity being conducted. The chemical-bromatological composition found was compared with the information reported on the label as well as the nutrient requirements for each phase of the pigs. Some irregularities were observed when comparing the actual composition with that reported on the label. The pre-starter diet presented a moisture value above what is described on the product label. Regarding crude protein, the starter and grower diets did not meet the minimum levels specified on the label. As for phosphorus, the pre-starter and starter diets did not meet the levels shown on the labels. Regarding the crude protein requirements, the pre-starter diet presented value below and pregnancy and finisher diets showed values far above that required by pigs in these phases. For the water activity, no diet posed risk to fungal growth.Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
AOAC. Association Official Method of Analisys of AOAC internacional. Thiex, NJW (E.d.) Animal feed. Art 965-16. Sampling of animal feed and food. Art. 930.15. 18 ed. Maryland: AOAC international 2005.
BERTOLINO, M. T. Gerenciamento da qualidade na indústria alimentícia. Porto Alegre: Artmed, 2010.
BESSA, M.C.; COSTA, M.; CARDOSO, M. Prevalência de Salmonella sp. em suínos abatidos em frigoríficos do Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.24, n.2, p.80-84, 2004.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa Nº 30, de 05 de agosto de 2009. Estabelece critérios e procedimentos para o registro de produtos, para rotulagem e propaganda e para isenção da obrigatoriedade de registro de produtos destinados à alimentação de animais de companhia. Diário Oficial [da República Federativa do Brasil], Brasília, 07 de agosto de 2009.
CARCIOFI, A. C.; VASCONCELLOS, R. S.; BORGES, N. C.; MORO, J. V.; PRADA, F.; FRAGA, V. O. Composição nutricional e avaliação de rótulo de rações secas para cães comercializadas em Jaboticabal-SP. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 58, n. 03, p. 421-426, 2006.
CARCIOFI, A.C; TESHIMA, E.; BAZOLLI, R. S; BRUNETTO, M. A; VASCONCELLOS, R.S; PEREIRA, G.T; OLIVEIRA, L.D. Qualidade e digestibilidade de alimentos comerciais de diferentes segmentos de mercado para cães adultos. Revista Brasileira Saúde e Produção Animal, v.10, n.2, p.489-500, 2009.
CARNEY, E.; O`BRIEN, S.B; SHERIDEN, J.J.; MC DOWELL, D.A; BLAIR, I.S.; DUFFY, G. Prevalence and level of Escherichia coli O157 on beef trimmings, carcasses and boned head meat at a beef slaughter plant. Food Microbiology, v.23, n.1, p.52-59, 2006.
CITADIN, A.S.; POZZA. M.S.S.; POZZA, P.C.; NUNES, R.V.; BORSATTI, L.; MANGONI, J. Qualidade do leite cru refrigerado e fatores associados. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.10, n.1, p.52-59, 2009.
COWELL, C.S.; STOUT, N.P.; BRINKMANN, M.F. et al. Making commercial pet foods. In: HAND, M.S.; THATCHER, C.D.; REMILLARD, R.L. et al. (Eds.). Small animal clinical nutrition. 4.ed. Kansas: Mark Morris Institute, 2000, p.127-146.
DZANIS, D. Disorders of nutritional deficiency. In: MORGAN, R. (Ed.). Handbook of small animal practice. 3.ed. Philadelphia: Saunders, 1997, p.1227-1236.
FERREIRA, D.F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, p.1039-1042, 2011.
FIRMAN, J. D.; BOLING, D. Ideal protein in turkeys. Poultry Science, v.77, n. 1, p. 105-110, 1998.
GABBI, A.M.; CYPRIANO, L.; PICCININ, I. Aspectos microbiológicos e físico-químicos de três rações comerciais sob diferentes condições de armazenamento. Revista Brasileira Saúde e Produção Animal, v.12, n.3, p.784-793, 2011.
GENKAWA, T.; UCHINO, T.; MIYAMOTO, S.; INOUE, A.; IDE, Y.; TANAKA, F.; HAMANAKA, D. Development of mathematical model for simulating moisture content during the re-wetting of brown rice stored in film packaging. Biosystems Engineering, v.101, n.4, p.445-451, 2008.
GASPAROTTO, L.; MOREIRA, I.; FURLAN, A. C.; MARTINS, E. N.; MARCOS JUNIOR, M. Exigência de lisina, com base no conceito de proteína ideal, para suínos machos castrados de dois grupos genéticos, na fase de crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, n. 6, p.1742-1749, 2001.
GOCK, M.A.; HOCKING, A.D.; PITT, J.J.; POULOS, P.G. Influence of temperature, water activity and pH on growth of some xerophilic fungi. International Journal of Food Microbiology, v.81, n.1, p.11-19, 2003.
KAN, C.A.; MEIJER, G.A.L. The risk of contamination of food with toxic substances present in animal feed. Animal Feed Science and Technology, v.133, n.1-2, p.84-108, 2007.
KERR, B.J.; YEN, J.T.; NIENABER, J.A.; EASTER, R.A. Influences of dietary protein level, amino acid supplementation and environmental temperature on performance, body composition, organ weights and total heat production of growing pigs. Journal of Animal Science, v.81, n.8, p.1998-2007, 2003.
LIND, H.; JONSSON, H.; SCNHÜRER, J. Anti-fungal effect of dairy propionic bacteria: contribution of organic acids. International Journal of Food Microbiology, v.98, n.2, p.157-165, 2005.
MACHADO, L.C.; PINTO,E.R.A.;PINTO, L.O.R.;GERALDO,A.; SANTOS, T.A. MARTINS, M.G. Qualidade de rações comerciais para coelhos em crescimento. Revista Brasileira de Cunicultura, v.2, n. 1, 2012.
MAGAN, N.; ALDRED, D. Postharvest control strategies: Minimizing mycotoxins in the food chain. International Journal of Food Microbiology, v.119, p.131–139, 2007.
MOREIRA, I.; GASPAROTTO, L.F.; FURLAN, A.C.; PATRÍCIO, V.M.I.; OLIVEIRA, G.C. Exigência de Lisina para Machos Castrados de Dois Grupos Genéticos de Suínos na Fase de Terminação, com Base no Conceito de Proteína Ideal. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.1, p.96-103, 2002.
NANGUY, S.P.M.; CORNET, J.M.P.; BENSOUSSAN, M.; DANTIGNY, P. Impact of water activity of diverse media on spore germination of Aspergillus and Penicillium species. International Journal of Food Microbiology, v.142, n.1-2, p.273- 276, 2010.
OLIVEIRA, A.L.S.; DONZELE, J.L.; OLIVEIRA, R.F.M.; FERREIRA, A.S.; MOITA, A.M.S.; GENEROSO, R.A.R. Lisina em rações para suínos machos castrados selecionados para deposição de carne magra na carcaça dos 110 aos 125kg. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.1, p.150-155, 2003.
OLIVEIRA, A. L. S.; DONZELE, J.L.; OLIVEIRA, R.F.M.; ABREU, M.L.T.; FERREIRA, A.S.; SILVA, F.C.O.; HAESE, D. Exigência de lisina digestível para suínos machos castrados de alto potencial genético para deposição de carne magra na carcaça dos 15 aos 30 kg. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 6, p. 2338-2343, 2006.
OLSTORPE, M.; SCHNÜRER, J.; PASSOTH, V. Microbial changes during storage of moist crimped cereal barley grain under Swedish farm conditions. Animal Feed Science and Technology, v.156, n.1-2, p.37-46, 2010.
PACIN, A.M.; BOVIER, E.C.; GONZÁLEZ, H.H.L.; WHITECHURCH, E.M.; MARTÍNEZ, E.J.; RESNIK, S.L. Fungal and fumonisins contamination in Argentine maize (Zea mays L.) silo bags. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.57, p.2778–2781, 2009.
PONT, G.; JORDANA, J.A.; CAMPANERA, J.M.; ARROYO, T.R. El problema de la contaminación fúngica en la industria de piensos. Barcelona: Lucta, 2001. 119p.
ROSSO, L.; ROBINSON, T.P. A cardinal model to describe the effect of water activity on the growth of moulds. International Journal of Food Microbiology, v.63, n.3, p.265-273, 2001.
ROSTAGNO, H.S.; ALBINO, L.F.T.; DONZELE, J.L.; GOMES, P.C.; OLIVEIRA, R.F.M.; LOPES, D.C.; FERREIRA, A.S.; BARRETO, S.L.T.; EUCLYDES, R.F. Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos - Composição de Alimentos e Exigências Nutricionais. 3. ed. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema, 2011, v.01, 252p.
SANTIN, J. A.; REIS, E. M. ; MATSUMURA, A. T. S.; MORAES, M. G. Efeito do retardamento da colheita de milho na incidência de fungos patogênicos e de grãos ardidos. Ciência Rural, v. 03, n.02, p. 182-192, 2004.
SARAIVA, A. ; DONZELE, J. L. ; OLIVEIRA, R. F. M. ; ABREU, M. L. T. ; Silva, F.C.O.; GUIMARAES, S. E. F. ; KIM, S. W. . Phosphorus Requirements for 60- to 100-kg Pigs Selected for High Lean Deposition under Different Thermal Environments. Journal of Animal Science, v. 90, p. 1499-1505, 2012.
SILVA, J.B.; POZZI, C.R.; MALLOZZI, M.A.B; ORTEGA, E.M.; CORRÊA, B. Mycoflora and occurrence of Aflatoxin B1 and Fumonisin B1 during storage of Brazilian sorghum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.48, p.4352-4356, 2000.
SILVA, D.J. ; QUEIROZ, A.C. Análises de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa: UFV, 2002. 235p.
SONE, J. Mold growth in maize storage as affected by compound factors: different levels of maize weevils, broken corn and foreign materials, and moisture contents. Journal of Asia- Pacific Entomology, v.4, n.1, p.17-21, 2001.
TANAKA, M.A.S.; MAEDA, J.A.; PIAZAS, I.H.A.Z. Microflora fúngica de sementes de milho em ambientes de armazenamento. Scientia Agricola, v.58, n.3, p.501-508, 2001.
TRINDADE NETO, M.A.; BERTO, D.A.; ALBUQUERQUE, R.; SCHAMMASS, E.A.; MIGUEL, W.C. Níveis de proteína em dietas de suínos em fase de crescimento e terminação. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v. 46, n. 6, p. 474-483, 2009.
UNDERWOOD, E.J.; SUTTLE, N.F. The mineral nutrition of livestock. 3.ed. New York: CABI Publishing, 1999. 598p.
BERTOLINO, M. T. Gerenciamento da qualidade na indústria alimentícia. Porto Alegre: Artmed, 2010.
BESSA, M.C.; COSTA, M.; CARDOSO, M. Prevalência de Salmonella sp. em suínos abatidos em frigoríficos do Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.24, n.2, p.80-84, 2004.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa Nº 30, de 05 de agosto de 2009. Estabelece critérios e procedimentos para o registro de produtos, para rotulagem e propaganda e para isenção da obrigatoriedade de registro de produtos destinados à alimentação de animais de companhia. Diário Oficial [da República Federativa do Brasil], Brasília, 07 de agosto de 2009.
CARCIOFI, A. C.; VASCONCELLOS, R. S.; BORGES, N. C.; MORO, J. V.; PRADA, F.; FRAGA, V. O. Composição nutricional e avaliação de rótulo de rações secas para cães comercializadas em Jaboticabal-SP. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 58, n. 03, p. 421-426, 2006.
CARCIOFI, A.C; TESHIMA, E.; BAZOLLI, R. S; BRUNETTO, M. A; VASCONCELLOS, R.S; PEREIRA, G.T; OLIVEIRA, L.D. Qualidade e digestibilidade de alimentos comerciais de diferentes segmentos de mercado para cães adultos. Revista Brasileira Saúde e Produção Animal, v.10, n.2, p.489-500, 2009.
CARNEY, E.; O`BRIEN, S.B; SHERIDEN, J.J.; MC DOWELL, D.A; BLAIR, I.S.; DUFFY, G. Prevalence and level of Escherichia coli O157 on beef trimmings, carcasses and boned head meat at a beef slaughter plant. Food Microbiology, v.23, n.1, p.52-59, 2006.
CITADIN, A.S.; POZZA. M.S.S.; POZZA, P.C.; NUNES, R.V.; BORSATTI, L.; MANGONI, J. Qualidade do leite cru refrigerado e fatores associados. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.10, n.1, p.52-59, 2009.
COWELL, C.S.; STOUT, N.P.; BRINKMANN, M.F. et al. Making commercial pet foods. In: HAND, M.S.; THATCHER, C.D.; REMILLARD, R.L. et al. (Eds.). Small animal clinical nutrition. 4.ed. Kansas: Mark Morris Institute, 2000, p.127-146.
DZANIS, D. Disorders of nutritional deficiency. In: MORGAN, R. (Ed.). Handbook of small animal practice. 3.ed. Philadelphia: Saunders, 1997, p.1227-1236.
FERREIRA, D.F. Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, v.35, p.1039-1042, 2011.
FIRMAN, J. D.; BOLING, D. Ideal protein in turkeys. Poultry Science, v.77, n. 1, p. 105-110, 1998.
GABBI, A.M.; CYPRIANO, L.; PICCININ, I. Aspectos microbiológicos e físico-químicos de três rações comerciais sob diferentes condições de armazenamento. Revista Brasileira Saúde e Produção Animal, v.12, n.3, p.784-793, 2011.
GENKAWA, T.; UCHINO, T.; MIYAMOTO, S.; INOUE, A.; IDE, Y.; TANAKA, F.; HAMANAKA, D. Development of mathematical model for simulating moisture content during the re-wetting of brown rice stored in film packaging. Biosystems Engineering, v.101, n.4, p.445-451, 2008.
GASPAROTTO, L.; MOREIRA, I.; FURLAN, A. C.; MARTINS, E. N.; MARCOS JUNIOR, M. Exigência de lisina, com base no conceito de proteína ideal, para suínos machos castrados de dois grupos genéticos, na fase de crescimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, n. 6, p.1742-1749, 2001.
GOCK, M.A.; HOCKING, A.D.; PITT, J.J.; POULOS, P.G. Influence of temperature, water activity and pH on growth of some xerophilic fungi. International Journal of Food Microbiology, v.81, n.1, p.11-19, 2003.
KAN, C.A.; MEIJER, G.A.L. The risk of contamination of food with toxic substances present in animal feed. Animal Feed Science and Technology, v.133, n.1-2, p.84-108, 2007.
KERR, B.J.; YEN, J.T.; NIENABER, J.A.; EASTER, R.A. Influences of dietary protein level, amino acid supplementation and environmental temperature on performance, body composition, organ weights and total heat production of growing pigs. Journal of Animal Science, v.81, n.8, p.1998-2007, 2003.
LIND, H.; JONSSON, H.; SCNHÜRER, J. Anti-fungal effect of dairy propionic bacteria: contribution of organic acids. International Journal of Food Microbiology, v.98, n.2, p.157-165, 2005.
MACHADO, L.C.; PINTO,E.R.A.;PINTO, L.O.R.;GERALDO,A.; SANTOS, T.A. MARTINS, M.G. Qualidade de rações comerciais para coelhos em crescimento. Revista Brasileira de Cunicultura, v.2, n. 1, 2012.
MAGAN, N.; ALDRED, D. Postharvest control strategies: Minimizing mycotoxins in the food chain. International Journal of Food Microbiology, v.119, p.131–139, 2007.
MOREIRA, I.; GASPAROTTO, L.F.; FURLAN, A.C.; PATRÍCIO, V.M.I.; OLIVEIRA, G.C. Exigência de Lisina para Machos Castrados de Dois Grupos Genéticos de Suínos na Fase de Terminação, com Base no Conceito de Proteína Ideal. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.1, p.96-103, 2002.
NANGUY, S.P.M.; CORNET, J.M.P.; BENSOUSSAN, M.; DANTIGNY, P. Impact of water activity of diverse media on spore germination of Aspergillus and Penicillium species. International Journal of Food Microbiology, v.142, n.1-2, p.273- 276, 2010.
OLIVEIRA, A.L.S.; DONZELE, J.L.; OLIVEIRA, R.F.M.; FERREIRA, A.S.; MOITA, A.M.S.; GENEROSO, R.A.R. Lisina em rações para suínos machos castrados selecionados para deposição de carne magra na carcaça dos 110 aos 125kg. Revista Brasileira de Zootecnia, v.32, n.1, p.150-155, 2003.
OLIVEIRA, A. L. S.; DONZELE, J.L.; OLIVEIRA, R.F.M.; ABREU, M.L.T.; FERREIRA, A.S.; SILVA, F.C.O.; HAESE, D. Exigência de lisina digestível para suínos machos castrados de alto potencial genético para deposição de carne magra na carcaça dos 15 aos 30 kg. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 35, n. 6, p. 2338-2343, 2006.
OLSTORPE, M.; SCHNÜRER, J.; PASSOTH, V. Microbial changes during storage of moist crimped cereal barley grain under Swedish farm conditions. Animal Feed Science and Technology, v.156, n.1-2, p.37-46, 2010.
PACIN, A.M.; BOVIER, E.C.; GONZÁLEZ, H.H.L.; WHITECHURCH, E.M.; MARTÍNEZ, E.J.; RESNIK, S.L. Fungal and fumonisins contamination in Argentine maize (Zea mays L.) silo bags. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.57, p.2778–2781, 2009.
PONT, G.; JORDANA, J.A.; CAMPANERA, J.M.; ARROYO, T.R. El problema de la contaminación fúngica en la industria de piensos. Barcelona: Lucta, 2001. 119p.
ROSSO, L.; ROBINSON, T.P. A cardinal model to describe the effect of water activity on the growth of moulds. International Journal of Food Microbiology, v.63, n.3, p.265-273, 2001.
ROSTAGNO, H.S.; ALBINO, L.F.T.; DONZELE, J.L.; GOMES, P.C.; OLIVEIRA, R.F.M.; LOPES, D.C.; FERREIRA, A.S.; BARRETO, S.L.T.; EUCLYDES, R.F. Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos - Composição de Alimentos e Exigências Nutricionais. 3. ed. Visconde do Rio Branco, MG: Suprema, 2011, v.01, 252p.
SANTIN, J. A.; REIS, E. M. ; MATSUMURA, A. T. S.; MORAES, M. G. Efeito do retardamento da colheita de milho na incidência de fungos patogênicos e de grãos ardidos. Ciência Rural, v. 03, n.02, p. 182-192, 2004.
SARAIVA, A. ; DONZELE, J. L. ; OLIVEIRA, R. F. M. ; ABREU, M. L. T. ; Silva, F.C.O.; GUIMARAES, S. E. F. ; KIM, S. W. . Phosphorus Requirements for 60- to 100-kg Pigs Selected for High Lean Deposition under Different Thermal Environments. Journal of Animal Science, v. 90, p. 1499-1505, 2012.
SILVA, J.B.; POZZI, C.R.; MALLOZZI, M.A.B; ORTEGA, E.M.; CORRÊA, B. Mycoflora and occurrence of Aflatoxin B1 and Fumonisin B1 during storage of Brazilian sorghum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.48, p.4352-4356, 2000.
SILVA, D.J. ; QUEIROZ, A.C. Análises de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa: UFV, 2002. 235p.
SONE, J. Mold growth in maize storage as affected by compound factors: different levels of maize weevils, broken corn and foreign materials, and moisture contents. Journal of Asia- Pacific Entomology, v.4, n.1, p.17-21, 2001.
TANAKA, M.A.S.; MAEDA, J.A.; PIAZAS, I.H.A.Z. Microflora fúngica de sementes de milho em ambientes de armazenamento. Scientia Agricola, v.58, n.3, p.501-508, 2001.
TRINDADE NETO, M.A.; BERTO, D.A.; ALBUQUERQUE, R.; SCHAMMASS, E.A.; MIGUEL, W.C. Níveis de proteína em dietas de suínos em fase de crescimento e terminação. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v. 46, n. 6, p. 474-483, 2009.
UNDERWOOD, E.J.; SUTTLE, N.F. The mineral nutrition of livestock. 3.ed. New York: CABI Publishing, 1999. 598p.
Descargas
Archivos adicionales
Publicado
2015-07-30
Cómo citar
Condé, M. S., Pena, S. de M., Homem, B. G. C., Rocha Júnior, C. M. da, Almeida Neto, O. B. de, & Demartini, G. P. (2015). NUTRITIONAL QUALITY OF COMMERCIAL SWINE DIETS AT EACH PRODUCTION PHASE. Revista Brasileira De Agropecuária Sustentável, 5(1). https://doi.org/10.21206/rbas.v5i1.244
Número
Sección
Artigos
Licencia
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.