Water stress in passion fruit cropping: an approach to its development
DOI:
https://doi.org/10.13083/reveng.v29i1.11610Keywords:
Passion fruit, Passiflora gibertii, Passiflora foetida, Passiflora edulis, Water stressAbstract
In places with water restrictions, there is the occurrence of water stress, which compromises the entire cycle of passion fruit crop, causing damage to the vegetative and reproductive phase of the plant. Therefore, the objective of this work was to assess water stress in the passion fruit crop through an approach to its development. An experiment was carried out in May 2019 at São Paulo State University (Unesp), College of Agricultural and Technological Sciences located in the municipality of Dracena, State of São Paulo. The experimental design was completely randomized (DIC), in a 3x3 factorial arrangement, in which three passion fruit species were used: Passiflora gibertii; Passiflora foetida, and Passiflora edulis, interacting with three irrigation intervals, namely: 4, 8, and 12 days, with four replications, totaling 36 plots. It was found that the a 12-day interruption in the irrigation affects the growth of seedlings of different species of passion fruit, and the species P. gibertii has a growth rate higher than P. edulis and P. foetida. The species P. edulis showed lower contents of chlorophylls A, B, and total in relation to P. gibertii and P. foetida.
Downloads
References
BANZATTO, D. A.; KRONKA, S. N. Experimentação Agrícola. 4.ed. Funep, 2013.
CARVALHO, J. A.; KOETZ, M.; SOUSA, A. M. G.; SOUZA, K. J. Desenvolvimento e produtividade do maracujazeiro-amarelo irrigado sob diferentes lâminas de irrigação em ambiente protegido e natural. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v.30, n.5, p.862-874, 2010.
R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria, 2014. URL: https://www.R-project.org/
CASAROLI, D.; LIER, Q. J. Criteria for pot capacity determination. Revista Brasileira de Ciência do Solo. v.32, n.1, p. 56-66, 2008.
CHANG F. H.; TROUGHTON J. H. Chlorophyll a/b ratios in C3 and C4-plants. Photosynthetica, v.6, p.57–65, 1972.
DODDS, G. T.; TRENHOLM, L.; RAJABIPOUR, A.; MADRAMOOTO, C. A.; NORRIS, E. R. Yield and quality of tomato fruit under water-table management. ? Journal of the American Society for Horticultural Science, p.491–498, 1997.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3.ed. Brasília, 2013.
FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V. Maracujá: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Embrapa Cerrados-Livro técnico (INFOTECA-E), 2016.
FERRAZ, J. V.; LOT, L. Fruta para consumo in natura tem boa perspectiva de renda. In: AGRIANUAL 2007: anuário da agricultura brasileira. Maracujá. São Paulo: FNP Consultoria e Comércio, 2006.
FORNASIERI FILHO, D. Manual da cultura do trigo. Funep, Jaboticabal, 2008,
HARFOUCHE, A.; MEILAN, R.; ALTMAN, A. Molecular and physiological responses to abiotic stress in forest trees and their relevance to tree improvement. Tree Physiology, v. 34, n. 11, p. 1181–1198, 2014.
IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Maracujá: área colhida e quantidade produzida. Brasília, 2018. (Produção Agrícola Municipal, 2018). Available: < https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1613#resultado>. Accessed Apr. 18, 2020.
MENDES, R. M. S.; TÁVORA, F. J. A. F.; PINHO, J. L. N.; PITOMBEIRA, J. B. Relações fonte-dreno em feijão-de-corda submetido à deficiência hídrica. Ciência Agronômica, v.38, p.95-103, 2007.
PARRY C.; BLONQUIST C. M.; BUGBEE B. In situ measurement of leaf chlorophyll concentration: analysis of the optical/absolute relationship. Plant, Cell and Environment, v.37, p.2508–2520, 2014.
RIZZI, L. C.; RABELLO, L. A.; MOROZINI FILHO, W.; SAVASAKI, E. T.; KAVATI, R. Cultura do maracujá-azedo. Campinas: Coordenadoria de Assistência Técnica Integral, SAA, 1998.
RUGGIERO, C.; SÃO JOSÉ, A. R.; VOLPE, C. A.; OLIVEIRA, J. C.; DURIGAN, J. F.; BAUMGARTNER, J. G.; SILVA, J. R.; NAKAMURA, K.; FERREIRA, M. E.; KAVATI, R.; PEREIRA, V. P. Maracujá para exportação: aspectos técnicos de produção. Brasília: Embrapa-SPI, 1996.
RODRIGUES, O.; LHAMBY, J. C. B.; DIDONET, A. D.; MARCHESE, J. A.; SCIPIONI, C. Efeito da deficiência hídrica na produção de trigo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.33, n.6, p.839-846, 1998.
SANTANA, M. J.; CARVALHO, J. A.; ANDRADE, M. J. B.; GERVÁSIO, G. G.; BRAGA, J. C.; LEPRI, E.B. Viabilidade técnica e econômica da aplicação de água na cultura do feijoeiro comum (Phaseolus Vulgaris L.). Ciência e Agrotecnologia, v. 33, n. 02, p. 532-538, 2009.
SANTOS, F.A.; PETILIO, A. A.; BOSQUÊ, G.G. A influência da água e do nitrogênio na cultura do maracujá (Passiflora edulis). Revista Científica Eletrônica de Agronomia, v. 5, n. 10, p. 8-13, 2006.
SANTOS, R. F.; CARLESSO, R. Déficit hídrico e os processos morfológico e fisiológico das plantas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental. v. 2, n. 3, 1998.
SHINOZAKI, K; YAMAGUCHI-SHINOZAKI, K. Gene networks involved in drought stress response and tolerance. Journal of Experimental Botany, v. 58, n. 2, p. 221-227, 2007.
SIMON, P.; KARNATZ, A. Effect of soil anda ir temperature on growth and flower formation of purple passion fruit (Passiflora edulis Sims). Acta Horticulturae. v.139, p.120-128, 1983.
STREIT, N. M.; CANTERLE, L. P.; CANTO, M. W.; HECKTHEUER, L. H. H. As clorofilas. Ciência Rural, v.35, n.3, p. 748-755, 2005.
TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MOLLER, I.; MURPHY, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2017
TEIXEIRA, D. M. M. Efeito de vários níveis de fertirrigação na cultura do maracujazeiro amarelo (Passiflora edulis var. flavicarpa). Dissertação (Mestrado em Irrigação e Drenagem) - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, University of São Paulo, Piracicaba, 1989.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Engenharia na Agricultura - Reveng
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
The author(s) authorize(s) the publication of the text in the journal;
The author(s) ensure(s) that the contribution is original and unpublished and that it is not in the process of evaluation by another journal;
The journal is not responsible for the views, ideas and concepts presented in articles, and these are the sole responsibility of the author(s);
The publishers reserve the right to make textual adjustments and adapt texts to meet with publication standards.
From submission, the author is fully conceding the paper's patrimonial rights to the publication, but retaining the owner of its moral rights (authorship and paper's identification) according to Creative Commons Attribution-Noncommercial.