Effect of sodium chloride on germination and vigor of Cajanus cajan (l.) millspaugh seeds
DOI:
https://doi.org/10.13083/reveng.v30i1.14959Keywords:
Saline stress; Fabaceae; guandu; Osmotic PotentialAbstract
Cajanus cajan is used as fertilizer or as food for human and animal. Since salinization of soils is a worldwide problem, it is necessary to look for resistant species. Thus, this study aimed to evaluate the effect of NaCl on germination, emergence and vigor of C. cajan. Therefore, seeds of the pintadinho cultivar and five concentrations of NaCl (1.5; 3.0; 4.5; 6.0; and 7.5 dSm-¹) and control were used. A completely randomized design was performed with four repetitions of 50 seeds for each treatment. Data were submitted to analysis of variance, using the F test to compare mean squares, and the polynomial regression analysis for quantitative effects. The progressive addition of salt had no significant effect on germination and emergence of C. cajan seedlings, however it reduced its vigor.
Downloads
References
ALVES, A. C.; LIN, H. S. Tipo de embalagem, umidade inicial e período de armazenamento de sementes de feijão. Scientia Agrária, Curitiba, v. 4, n. 1, p. 21-26, 2003.
AZEVEDO, R. L.; RIBEIRO, G. T.; AZEVEDO, C. L. L. Feijão Guandu: Uma planta multiuso. Revista da Fapese, Sergipe, v. 3, n. 1, p. 81-86, 2007.
BARBOSA, J. W. S.; ANDRADE, J. R.; ALENCAR, A. E. V.; NASCIMENTO, R.; COSTA, D. F. M.; FREITAS, B.V. Produção de fitomassa da cultura do feijão caupi com diferentes níveis de sal (Vigna unguiculata L.) In: International Meeting e IV Workshop Internacional de Inovações Tecnológicas na Irrigação. 2012. Anais [...]. Fortaleza, 2012.
BRASIL; MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Regras para análise de sementes., 395p. 2009.
DICKSON, A.; LEAD, A. L.; OSMER, J. F. Quality appraisal of white spruce and white pine seedling stock in nurseries. Forestry chronicle, Mattawa, v. 36, n. 1, p. 10-13, 1960.
FREITAS, A. D. S.; MEDEIROS, P. J. C.; SANTOS, C. E. R. S.; STANFORD, N. P. Fixação do N2 e desenvolvimento do Guandu inoculado com rizóbio em um cambissolo salinizado do Semiárido. Agropecuária Técnica, Areia, v. 24, n. 1, p. 87-95, 2003.
GAMA, P. B. S.; TANAKA, K.; ENEJI, A. E.; ELTAYEB, A. E.; SIDDIG, K. E. Saltinduced stress effect on biomass, photosynthetic rate, and reactive oxygen speciesscavenging enzyme accumulation in common bean. Journal of Plant Nutrition, Londres, v. 32, n. 1, p. 837-854, 2009.
LARRÉ, C. F.; MORAES, D. M.; LOPES, N.F. Qualidade Fisiológica de sementes de arroz tratadas com solução salina e 24-epibrassinolídeo. Revista Brasileira de Sementes, v.33, n.1, p.86-94, 2011.
LIMA JUNIOR, J. A.; SILVA, A. L. P. Estudo do processo de salinização para indicar medidas de prevenção de solos salinos. Enciclopédia Biosfera, Jandaia, v. 6, n. 1, 2010.
LIMA, M. F. P.; PORTO, M. A. F.; TORRES, S. B.; FREITAS, R. M. O.; NOGUEIRA, N. W.; CARVALHO, D. R. Emergência e crescimento inicial de plântulas de Albízia submetidas à irrigação com água salina. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 19, n. 1, p. 106-112, 2015.
MAGUIRE, J. D. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence vigor. Crop Science, Londres, v. 2, n. 1, p. 176-177, 1962.
MONTEIRO, J. G.; Cruz, F. J. R.; NARDIN, M. B.; SANTOS, D. M. M. Crescimento e conteúdo de prolina em plântulas de guandu submetidas a estresse osmótico e à putrescina exógena. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 1, n. 1. p. 18-25, 2014.
NIEMAN, R. H. Expansion of Bean Leaves and its Supression by Salinity. Plant Physiology, p. 156-161, 1964. E-book.
PEDÓ, T.; AISENBERG, G. R.; AUMONDE, T. Z.; VILLELA, F. A. Desempenho fisiológico de sementes e plântulas de genótipos de Cucurbitaceae e Solanaceae em ambiente salino. Tecnologia & Ciência Agropecuária, v. 8, n. 1, p. 1-7, 2014.
PINHEIRO, G. G.; ZANOTTI, R. F.; PAIVA, C. E. C.; LOPEZ, C.; GAI, Z. T. Efeito do estresse salino em sementes e plântulas de feijão Guandu. Enciclopédia biosfera, Jandaia v. 16, n. 1, p. 901-913, 2013.
RAYOL, B. P.; ALVINO-RAYOL, F. O. Uso de feijão guandu (Cajanus cajan (L.) Millsp.) para adubação verde e manejo agroecológico de plantas espontâneas em reflorestamento no estado do Pará. Revista Brasileira de Agroecologia, Rio de Janeiro, v. 7, n. 1, p. 104-110, 2012.
RIBEIRO, M. R. Origem e Classificação dos Solos Afetados por Sais. In: GHEYI, H. R.; DIAS, N. S.; LACERDA, C. F. Manejo da Salinidade na Agricultura: Estudos Básicos e Aplicados. Fortaleza, p. 11-19. 2010.
RICHARDS, L. A. Suelos Salinos y Sodicos. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas. 171. 1980.
SCHAFRANSKI, B. P; MORAIS, G. I.; CARVALHO, T. C. de; Efeito do estresse salino em sementes de feijão dos grupos comerciais carioca e preto. Applied Research & Agrotechnology, Guarapuava-PR, v.12, n.3, p.17-30, 2019.
SOUSA, V. F. O.; MELO FILHO, J. S.; VÉRAS, M. L. M.; SILVA, T. I.; SILVA, T. H.; MELO, E. N. Irrigação com águas salinas no crescimento e qualidade de mudas de pitomba sob aplicação de biofertilizante bovino e cobertura morta. In: IV INOVAGRI International Meeting. 2017. Anais [...]. Fortaleza, 2017.
SOUZA, A. S.; SILVA, J. S.; COUTINHO, E. M.; SANTOS, M. P.; RODRIGUES, G. B. Salinidade na germinação de sementes de feijão-guandu (Cajanus cajans (L.) MILLSPAUGH). OPEN SCIENCE RESEARCH III, Capítulo 18, p.188-194, 2022.
XAVIER, D. A.; FURTADO, G. F.; JÚNIOR, J. R. S.; SOUSA, J. R. M.; SOARES, L. A. A. Irrigação com água salina e adubação com nitrogênio no cultivo do feijão-caupi. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Goiás, v. 9, n. 3, p. 131-136, 2014.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Engineering in Agriculture
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
The author(s) authorize(s) the publication of the text in the journal;
The author(s) ensure(s) that the contribution is original and unpublished and that it is not in the process of evaluation by another journal;
The journal is not responsible for the views, ideas and concepts presented in articles, and these are the sole responsibility of the author(s);
The publishers reserve the right to make textual adjustments and adapt texts to meet with publication standards.
From submission, the author is fully conceding the paper's patrimonial rights to the publication, but retaining the owner of its moral rights (authorship and paper's identification) according to Creative Commons Attribution-Noncommercial.