Food security of agricultural farmers in the Brazilian Semiarid

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v10i.11021

Keywords:

Familiar agriculture. Agroecological intercropping. Food security

Abstract

The present study sought to describe the food security situation experienced by families of agroecological farmers in the municipalities of Choró, Massapê and Tauá, assisted by the ONG ESPLAR in Ceará. The Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA) was used, which has the income factor as the main determinant and a scale adapted from the EBIA that takes into account production for self-consumption. 61 families of agroecological farmers were investigated, which contained in their nucleus at least one minor member and another with all members over 18 years old. The results suggest that the income factor was not the only determinant in the food and nutritional security of these farmers, emphasizing the importance of production for self-consumption. The verification of food insecurity by EBIA can be overestimated because it does not consider production for self-consumption. Agroecological methods combined with knowledge exchange can increase food security.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABOABA, Kazeem; FADIJI, Damilare Michael; HUSSAYN, Jamiu Ayomide. Determinants of food security among rural households in Nigeria: USDA food insecurity experience based measurement (forms) approach. Journal of Agribusiness and Rural Development, v. 56, n. 2, p. 113-124, 2020.

AGUIAR, Maria Ivanilda. Qualidade física do solo em sistemas agroflorestais. Dissertação (Mestrado em Solos e Nutrição de Plantas) – Universidade Federal de Viçosa, p.79, 2008.

ALAIMO, Katherine; OLSON, Christine M.; FRONGILLO, EdwardA. Food insufficiency and American school-aged children’s cognitive, academic, and psychosocial development. Pediatrics, v. 108, n. 1, p. 44-51, 2001.

ALMEIDA, Luiz Manoel de Moraes Camargo; PAULILLO, Luiz Fernando Oriani; MAIORANO,

Alexandre Cristovão; LOUZADA, Francisco. Índice UFSCar de segurança alimentar para a agricultura familiar. Revista de Política Agrícola, Ano XXIV, n. 4, p. 85-86, 2015.

ALTIERI, Miguel A. Agroecologia, agricultura camponesa e soberania alimentar. Revista nera, n. 16, v. 13, p. 22-32, 2012.

BENNETT, Mica; FRANZEL, Steven. Can organic and resource-conserving agriculture improve livelihoods? Asynthesis. International journal of agricultural sustainability, v. 11, n. 3, p. 193-215, 2013.

BHATTACHARYA, Jayanta; CURRIE, Janet; HAIDER, Steven. Poverty, food insecurity, and nutritional outcomes in children and adults. Journal of health economics, v. 23, n. 4, p. 839-862, 2004.

BICKEL, Gary; NORD, Mark; PRICE, Cristofer; HAMILTON, William; COOK, John. Measuring food

security in the United States: guide to measuring household food security. Alexandria: U.S. Department of Agriculture, 2000.

BOAS, Lucas Guedes Vilas. Segurança alimentar no campo e na cidade em Nepomuceno-MG. Revista Tamoios, v. 13, n. 1, p. 50-71, 2017.

BORGES, Bárbara Loureiro. Reforma agrária e abastecimento alimentar: a agricultura camponesa do Distrito Federal construindo a segurança e soberania alimentar. 2018. 170f. Dissertação (Mestrado em Meio Ambiente e Desenvolvimento Rural) – Faculdade UNB, Planaltina, 2018.

BORJAS, George. 2002. Food Insecurity and PublicAssistance, NBER Working Paper 9236, NBER, Cambridge MA.

BRASIL. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – Sisan com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União, setembro de 2006. Segurança alimentar de agricultores agroecológicos do Semiárido Brasileiro

CARDOSO, Nágilla Francielle Silva. Algodão agroecológico no semiárido brasileiro: da produção à comercialização. 2017. 84 f. Dissertação (Mestrado emAgroecologia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa. 2017.

GLIESSMAN, Steve; TITTONELL, Pablo. Agroecology for food security and nutrition, v. 39, n. 2, p. 131-133, 2015.

GRISA, Catia. Segurança alimentar e autonomia na agricultura familiar: a contribuição da produção para o autoconsumo. Revista de extensão e estudos rurais, v.1, n. 1, p. 97-129, 2011.

HOFFMANN, Rodolfo. Determinantes da insegurança alimentar no Brasil: Análise dos dados da PNAD de 2004. Segurança alimentar e nutricional, v. 15, n. 1, p. 49-61, 2008.

HOFFMAN, Rodolfo. Pobreza, insegurança alimentar e desnutrição no Brasil. Estudos Avançados, v. 9 n. 24, 1995.

IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2006. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios. Segurança alimentar 2004. Coordenação de trabalho e rendimento. Rio de Janeiro. 148p.

IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2014. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios: Segurança alimentar 2013. Coordenação de trabalho e rendimento. Rio de Janeiro. 134p.

INMET – INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA. 2016. Dados pluviométricos e de

temperatura de Tauá. 2015. Disponível em: <http://www.inmet.gov.br/portal/index.php?r=estacoes/estacoesAutomaticas>. Acesso em: 02 Ago. 2020.

IPECE – Instituto de Pesquisa e Estratégia Econômica do Ceará. As principais linhas de pobreza utilizadas no Brasil, Nota Técnica nº 38, IPECE, 2009.

IPECE – Instituto de Pesquisa e Estratégia Econômica do Ceará. Perfil básico municipal, Choró. Fortaleza: Governo do Estado do Ceará, 2007. 10p.

KANGMENNAANG, Joseph et al. Impact of a participatory agroecological development project on house hold wealth and food security in Malawi. Food security, v. 9, n. 3, p. 561-576, 2017.

MAIA, Stoécio Malta Ferreira et al. Combined effect of intercropping and minimum tillage on soil carbon sequestration and organic matter pools in the semiarid region of Brazil. Soil Research, v. 57, n. 3, p. 266-275, 2019.

MCKECHNIE, Rebecca et al. Single-item measure of food insecurity used in the National Health Survey may underestimate prevalence in Australia. Australian and New Zealand Journal of public health, v. 42, n. 4, p.389-395, 2018.

NASCIMENTO, Shirley G. S. et al. Produção agroecológica e Segurança Alimentar e Nutricional

(Brasil). Revista de Ciências Agrárias, 2019, v. 42, n. 1, p. 291-300.

OLIVEIRA, Ulisses Costa de et al. Índice de estado trófico para fósforo do açude Acaraú Mirim, município de Massapê, Ceará, nos anos de 2014 a 2017. In: X Congresso Brasileiro de Gestão Ambiental, IDEAS, Fortaleza, Resumos Expandidos. IDEAS, Fortaleza, 2019, p.1-5.

OTUTUMI,A. T. et al. Qualidade do solo em sistemas de cultivo agroecológico no município de Tauá – CE. In: OLIVEIRA, T. S.(coord.). Solo e Água: aspectos de uso e manejo com ênfase no semi-árido nordestino. Fortaleza, Departamento de Ciências do Solo, UFC, 2004, p. 1-30.

PALMEIRA, Poliana de Araújo et al. Multisectoral government programs and household food insecurity: evidence from a longitudinal study in the semiarid area of northeast, Brazil. Food Security, 2020, p. 1-14.

PEREIRA, Laura; WYNBERG, Rachel; REIS, Yuna. Agroecology: The future of sustainable farming? Environment, v. 60, n. 4, p. 4–17, 2018.

PONISIO, Lauren et al. Diversification practices reduce organic to conventional yield gap. Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, v. 282, n. 1799, 2015.

RADIMER, Kathy L. et al. Understanding hunger and developing indicators to assess it in women and children. Journal of Nutrition Education, v. 24, n. 1, p. 36-44, 1992.

REGANOLD, John P.; WACHTER, Jonathan M. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, v. 2, n. 15221, 2016.

ROSEGRANT, Mark W.; CLINE, SarahA. Global food security: challenges and policies. Science, v. 302, p. 1917-1919, 2003.

SEGALL-CORRÊA, Ana Maria; MARIN-LEON, Letícia. A segurança alimentar no Brasil: proposição e usos da escala brasileira de medida da insegurança alimentar (EBIA) de 2003 a 2009. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 16, n. 2, p. 1–19, 2009.

WEINREB, Linda et al. Hunger: its impact on children’s health and mental health. Pediatrics, v. 110, n. 4, 2002.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Food and Agricultural Organization of the United Nations – FAO. The state of food security and nutrition in the world: Bulding climate resilience for food security and nutrition. FAO, p. 202. CC BY-NC-SA 3.0 IGO Rome, 2018.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. Food and Agricultural Organization of the United Nations - FAO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2019 – Safeguarding against economic slowdowns and downturns’. Rome: FAO, p. 239, 2019.

Published

2021-04-06

How to Cite

SILVA, J. V., LOPES, V. S., ALMEIDA , M. V. R. de ., GIRÃO, A. L. de A. ., QUEMEL, P. da S. ., OLIVEIRA, R. T. de, & OLIVEIRA, T. S. de . (2021). Food security of agricultural farmers in the Brazilian Semiarid. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 10. https://doi.org/10.21284/elo.v10i.11021

Issue

Section

Artigos